RÓLUNK

„Egy nép lelke, hite, lendülete, bánata, és
nagyot akarása jelenik meg ebben a produkcióban.”

- Népszava

divider
  • anemptytextlline
  • anemptytextlline
  • anemptytextlline
  • anemptytextlline
  • anemptytextlline
  • anemptytextlline
  • anemptytextlline
  • anemptytextlline

Ismert hazai alkotó-, és előadóművészek komoly előkészítő munkájával született meg az első gypsy musical, a Somnakaj, melyet a Budapesti Tavaszi Fesztivál keretében mutattak be 2014 áprilisban a Művészetek Palotájában.

A produkció 2015-ben 10 állomásos országos turnéra indult, hogy megmutassa; a közös munka, és együttgondolkodás révén hogyan épül „híd” a nemzetiségek és a többségi társadalom tagjai között.

Az előadás koncert és színház, tánc és irodalom, tradicionális képzőművészet, hagyományőrzés valamint modern kifejezési formák találkozása. A Somnakaj igazi cross over. Valóságos örömzene.

A produkció életre hívásának legfőbb célja a roma kultúra bemutatása volt, mint a nemzeti és az európai kultúra része, illetve olyan magas művészi színvonalú kulturális élmény biztosítása, mely alkalmas lehet a diszkrimináció terén történő szemléletváltás beindítására a társadalomban. Ezzel egy időben elkészült a darab koncertverziója is, amely az előadás csökkentett létszámú, de ugyanolyan zenei élményt biztosító változata.

Az előadást és a koncertet is, a romákra jellemző sokszínűség és kirobbanó érzelmi gazdagság jellemzi. A különböző kulturális közegekből, színterekről érkező alkotók, előadók jól tükrözik a roma kultúra sokszínűségét. A darab sorra veszi azokat az érintkezési pontokat, ahol a kulturális befogadás társadalmi attitűdje gazdag kölcsönhatásokat eredményez.

A fellépők itthon és világszerte elismert énekesek, zenészek. Közös vonásuk, hogy fáradhatatlanul keresik a zenei fúzió lehetőségét és a zenei hagyományokat a kortárs művészet szerves részeként értelmezik. A megszólaló dallamok számos zenei műfajt érintenek, széles panorámát mutatva a cigány folklórtól egészen a közelmúlt zenei hatásait is integráló átdolgozásokig, stílusbeli újításokig. Első helyen kell említeni a cigány folklórból merítő népdalokat, de megjelenik az úgynevezett “kávéházi”, avagy városi cigányzene is modern feldolgozásban.

A darab új felfogásban folytatja életútját. Hegyi Árpád Jutocsa rendezésében humor szövi át a jeleneteket, miközben drámai konfliktusok jelzik a nemzetiségek és a többségi társadalom egymástól eltérő szokásait, világnézetét.

A cselekmény egy létező, Alsószentlélek településen játszódik. Egy roma lány, Somnakaj meséli el családja és saját történetét. Sorsának állomásai elevenednek meg, reális képet festve a cigányságról. A lány, családja ellenkezése ellenére elindul szerencsét próbálni a fővárosba. Példát mutat arra, hogy a hovatartozás vállalása mellett is megvalósítható a tanulás általi kitörés.

A darab az identitás vállalásának, a tehetség kibontakoztatásának kérdéseit járja körbe, miközben általános emberi kérdéseket feszeget, egyéni sorsokon próbál rámutatni a személyes felelősségre, sorsunk irányíthatóságát tekintve. Megkérdőjeleződnek az általánosításokban megmutatkozó előítéletek, sztereotípiák.

Színlap

Szerzők
Író: Müller Péter Sziámi
Zeneszerzők: Kovács Antal, Marco Markovic, Szakcsi Lakatos Béla, Szirtes Edina Mókus, tradicionális roma dalok

Alkotók
Hangszerelő: Kovács Antal, Szirtes Edina Mókus
Vetítés: Seres Flóra
Díszlettervező: Árvay György
Koreográfus: Mihályi Gábor, Juhász Zsolt, Vincze Levente Gergely
Rendező: Szabó Máté, Hegyi Árpád Jutocsa, Seres Tamás

Szereposztás
Somnakaj           Szakács Hajnalka | Trokán Anna
Gojma                  Kovács Antal
Misi                       Oláh Gergő
Doktornő            Falusi Mariann
Zsáró                    Papadimitriu Athina | Jónás Andrea
Sanyi tata            Balogh Lajos
Béla bácsi            Szakcsi Lakatos Béla
Lajoska                Kathy Horváth Lajos

Zenekar
Bede Péter – szaxofon
Berdisz Tamás – dob
Balogh Kálmán | Csurkulya József – cimbalom
Földes Gábor – basszusgitár
Kovács Ferenc – trombita
Kovács Máté – ütőhangszerek
Horváth József – kanna, ütőhangszerek
Seres Vilmos – klarinét
Szirtes Edina Mókus – hegedű
Vidák Róbert – gitár

Kórus
Balogh József, Dobi Matild, Farkas István, Szilvási István, Tintér Gabriella

Tánckar
Duna Művészegyüttes táncosai

Roma tánc:
Bobo György Rommel, Barka Dávid, Miklósi Zsolt, Bencze Balázs, Veres Tamás, Máté Móric, Kele Kristóf, Kósa Ruben, Kiss Norbert, Fekete Bence